Editörlüğünü yaptığım Webmaster.Kitchen‘da aldığım sorulardan bir kısmını burada yanıtlamak istiyorum. Bu yazımda Bilgisayar Mühendisliği bölümü hakkında yaklaşık 3 yıllık edindiğim bilgi ve tecrübeleri paylaşacağım.
Öncelikle Süleyman Demirel Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3.Sınıf okumaktayım.
Bilgisayar Mühendisleri genel olarak yazılım, algoritma, veri tabanı yöneticiliği, gömülü sistemler, bilgisayar ağları, siber güvenlik gibi alanlarla ilgilenebilir. Bunun yanında sosyal medya yönetimi, grafik tasarım, dijital reklamcılık gibi alanlarla da ilgilenebilir, tamamen tercih meselesidir. (Unuttuğum alanlar mutlaka vardır, aklıma gelenleri yazdım)
Sınavlara girip çıktıktan sonra puan bilgisayar mühendisliğini tuttu diye gidip okumayın arkadaşlar. Eğer içinizde heves yoksa daha önceden bilgisayar hiç dikkatinizi çekmediyse bu meslekten size hayır gelmez. Algoritma, Programlama, Matematik dersleri sizlere işkence gibi gelir. Ve muhtemelen meslekten soğur okulu bırakmak istersiniz. Zor olsa da bitirirsiniz ona diyeceğim yok ama insan istemediği işi yapmamalı bence :)
Ben ilkokul 4. sınıfta bilgisayarla tanıştım ve o zamandan beri bu mesleği istiyordum. Başlarda biraz zorluk çeksem de alışmam çok da zor olmadı. Şimdi 3. sınıfım ve bir şirkette çalışıyorum.
Uzun lafın kısası eğer ilgi ve alakanız yoksa Bilgisayar Mühendisliğini seçmeyin.
Bilgisayar Mühendisliği eğitimi görmüş bir insan kendini ne kadar geliştirmişse ne kadar çok şey biliyorsa o kadar iyi paralar alır. İş ilanlarına baktığımızda genelde Yazılım Geliştirici, Veritabanı Uzmanı vs. gibi meslekler görürüz. Bilgisayar Mühendisliği aslında bir meslek değil, bir eğitimin adıdır. Bu eğitimi aldıktan sonra hangi alana yönelmek istiyorsanız o alana yönelirsiniz. İster web geliştirici, mobil geliştirici, Java geliştirici (ve sayamayacağım birçok alan) gibi gönlünüz hangisini isterse. Örneğin Java Developer olarak kendinizi geliştirdiniz ve üniversite bitti. Deneyiminiz olmadığı için Junior Developer olarak işe girersiniz. Biraz deneyim kazandıktan sonra Senior Java Developer olursunuz. Maaşınızda artacaktır.
Bu listedeki her şey maaşınızın belirlenmesi için bir etkendir. Bunları daha da uzatabilirsiniz. Bu yüzden net bir maaştan söz edilemez.
Bu konuda biraz da şirkete yaptığınız katkı önemlidir. Siz şirkete 10 kazandırırsınız maaşınız 5 olur. Ancak hiçbir şirket 5 kazandırdığınızda 10 vermez.
Bu soruda çok sorulan sorulardan biridir. Ben yine gerek araştırmalarım gerek sektörde gördüklerimle şu kanıya vardım: öncelikle firmanın web geliştirici aradığını düşünelim. Bazı firmalar ODTÜ, İTÜ gibi üniversitelerden mezun almaya çalışırlar. Ancak firmaların geneline baktığımızda birçoğu bırak üniversitenin önemini hangi bölümden çıktığını bile sormuyor. Sadece örnekten devam edersek web alanında neler yaptın, hangi teknolojilere hakimsin, kaç yıllık tecrüben var, neler biliyorsun gibi soruların yanıtını arar.
Eğer Erasmus gibi yurtdışı programı düşünmüyorsanız veya ASELSAN gibi büyük şirketlere staj başvurusu yapmayacaksanız kimse kolay kolay not ortalamanızı sormaz. Not ortalaması sadece burs, staj başvurusu gibi işlerde yararınıza olacaktır. Önemli olan ne bildiğinizdir.
Bilişim dünyası her geçen gün gelişiyor ve değişiyor. Bu yüzden bugün yazılan Java programlama dili yarın olmayabilir. Yarın Java kodu yazılmayacaksa bunun yerini daha iyi bir programlama dili alır. İşte bizim sektörde bu gelişmeleri yakından takip edip, hızlıca öğrenebilmek önemlidir. Bizim bölümün en önemli yanı gelişmeye açık olmaktır. Örneğin yazılımcı olacaksanız algoritmayı, veri yapılarını iyi kavramışsanız tüm yazılım dillerinde biraz çalışmayla hızlıca öğrenebilirsiniz.
Küçük bir örnek verelim eskiden Delphi, Fortran, Cobol gibi programlama dilleri vardı. Şimdi bu programlama dilleri kullanılmıyor diyebiliriz. Peki bu işi yapanlar işsiz mi kaldı? Tabi ki hayır. Farklı bir dil öğrenip yollarına devam ettiler.
Biliyorsunuz bilgisayar dili İngilizcedir. Bu yüzden en kaliteli kaynaklar her zaman İngilizce olacaktır. Bunların Türkçe ‘ye çevrilmesi yıllar alacağından teknoloji eskimeden İngilizce kaynaktan çalışabiliyor ve o teknolojiyi öğrenebiliyor olmanız gerekmekte. Bu yüzden İngilizcenizi geliştirmeye bakın.
Kendinizi bu şekilde geliştirdiğiniz sürece işsiz kalmazsınız, korkmayın :)
Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.
Bu mesleği seçmek isteyenler için not :
Bilgisayar Mühendisliğinin bir alanında gelişmek istiyorsanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Sizi o alanla ilgili bir arkadaşıma yönlendirebilirim.