Bu yaz stajımı İstanbul’da Saha Bilgi Teknolojileri şirketinde yaptım. Bu yazıda İstanbul’da geçirdiğim bir aylık süreçte neler yaptığımdan bahsedeceğim.
Öncelikle İstanbul’dan sevgiler…
Daha önce İstanbul’da bulunmuştum. Ancak ilk defa bir aylık süreçte İstanbul’da kalacaktım. Önceki İstanbul ziyaretlerim en fazla bir hafta sürmüştü ve ya eğitim ya da gezmek için gelmiştim. Gezmeye geldiğimde turla gelmiştim ve trafiğinden epey bunalmıştım. Eğitim için geldiğimdeyse gezmeye pek fırsatım olmamıştı ve genelde otelden dışarı çıkamamıştık.
Bir aylık süreçte devlet yurdu olan Abdi İpekçi KYK ‘da kalacaktım. Staja başlamadan önce yurtla staj yapacağım firma arası nasıl bir ulaşım imkanının olduğu gibi konuları araştırdım. Yurt Beşiktaş’ta, staj yapacağım firma Akasya AVM üstünde Üsküdar’a bağlı bir yerdeydi. Birkaç ulaşım alternatifi vardı. Bu yüzden şanslıydım. Ulaşım en fazla 1 saat sürüyordu. Bence İstanbul için normal karşılanabilecek bir mesafe.
KYK ‘da staj yapmak için nasıl kalınacağını ve Bilgisayar Mühendisleri için bazı tavsiyeleri ileride bir başlık altında toplayacağım.
Stajın ilk gününe girmeden önce biraz Saha Bilgi Teknolojileri‘den bahsedeyim. Saha BT Testinium, Loadium ve SBOX gibi projeleri olan bir firma. Bu firma müşterilerinin web ve mobil uygulamarını kendi cihaz parkında test edip raporlarını müşterilerine sunuyor. Şirkette operasyon, otomasyon ve yazılım geliştirici ekipleri mevcut. Ben de yazılım geliştiricileri ekibinde yer aldım.
Öncelikle stajın ilk gününden bahsedeyim. Stajın ilk günü yurttaki evrak işlerini halledebilmek ve İstanbul Kart çıkarmak için öğleye kadar izin aldım. Bu işlerimi hallettikten sonra Akasya’ya doğru yol aldım. Her neyse lafı uzatmayayım.
Şirkete girdiğimde kapıda İK ekibinden Seray Hanım’la karşılaştım. Evrakları teslim ettikten sonra stajda benimle ilgilenecek Onur abiyle tanıştım. Kısa bir sohbetle neler yaptığım hakkında konuştuk. Şirket Java, Hybernate, Angular 2 gibi teknolojiler kullanıyordu. Weble ilgili olduğum için Angular ‘a yöneldim. Aslında Angular ile ilk kez tanıştım diyebilirim. Daha sonra şirketin bir projesi olan Testinium ‘un web sitesiyle ilgilendim.
Şirketin dışarıda çalışan elemanları vardı. Bu elamanların çalıştıkları tarih ve süreleri şirkete aktarmaları için bir form gerekliydi. Şirkette bu verileri excel’e aktarması gerekiyoru. Bu küçük proje bana verildi. Bu proje sayesinde Java Spring Boot, Hybernate ve Angular 2 teknolojileri hakkında bilgi sahibi olacaktım. Bu konular hakkında bir bilgim olmamasına rağmen hızlıca öğrenmeye çalıştım. Çünkü staj sürem azdı ve stajı uzatma gibi bir imkanım olmadı. Bunun sebebi de KYK ‘da kalıyor olmam ve sadece staj tarihleri arasında konaklamama izin verilmesi. Her neyse stajım bittiğinde çok profesyonel olmadan basitçe bir uygulama hazırladım.
Bahsettiğim teknolojileri unutmamak için Github Students Packs’te bulunan DigitalOcean firmasının ücretsiz verdiği kredilerle kendime bir sunucu aldım ve sunucuya gerekli teknolojileri kurmaya başladım bile.
Bir aylık stajın ne kadar hızlı geçtiğini anlatamam. Sanırım İstanbul’da hayat hızlı geçiyor.
Staj süresince yardımlarını esirgemeyen ekipteki tüm abi ve ablalarıma, ekip arkadaşlarıma, özellikle işlerini bir kenara atıp yardım eden Mustafa ve Hamit’e sonsuz teşekkürler…